Si no pot veure aquesta newsletter, faci click AQUÍ

NUM. IV - NOVEMBRE 2015

JORNADA INNOSOC 2015

Aquest any es va centrar en la Psicologia Positiva

El 15 d'octubre va tenir lloc a la Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social de la Universitat de Lleida la Jornada INNOSOC 2015 sobre Psicologia Positiva. Els principals temes als que es van fer referència van ser les fortaleses i els talents que tenen les persones, a què ens referim quan parlem d'ells, com es poden treballar, quines aplicacions i utilitats tenen, i quins avantatges obtenim al centrar-nos en aquests conceptes.

La catedràtica Marisa Salanova, professora de psicologia social, va presentar la conferència El lideratge positiu i felicitat on va posar en alça el valor de la felicitat en el treball i el desenvolupament de persones, equips i organitzacions saludables.

Els valors del lideratge positiu i de la felicitat en el treball són: el treball en equip, la innovació, l'excel·lència i la positivitat. Les investigacions demostren que els líders que es focalitzen en les fortaleses dels seus treballadors i no en els errors formen organitzacions dos vegades més positives. Estar bé i sentir-se bé, millora la qualitat del servei, condueix a conductes més innovadores, augmenten la productivitat, redueix l'absentisme laboral, entre altres.

Els líders positius són la base de les organitzacions saludables. Partint que el lideratge és el procés d'influir en altres persones perquè contribueixin voluntàriament en diferents activitats, els líders es converteixen en punts d'unió amb els treballadors i, la transmissió de benestar (d'estar bé) serà un factor important per tenir treballadors feliços. Quines són les característiques d'un líder positiu?

- Intel·ligència emocional.

- Visió conjunta compartida.

- Empoderar als treballadors.

- Renovador, Retador i Resilent (les 3 R)

- Transformador

En definitiva, els líders han de veure les diferències dins del grup, saber potenciar les capacitats i fortaleses dels seus treballadors i comprendre les necessitats de cadascú.

Posteriorment, es va presentar el projecte de la Càtedra d'Innovació Social #ContagiaFelicitat. Aquest projecte encapçala un moviment que pretén posar l'accent en aspectes positius. Té el seu origen en una acció similar realitzada a Nova York. És un projecte on es treballen la motivació, les fortaleses i el benestar dels ciutadans de Lleida mitjançant diverses activitats.

Al final del matí l'equip Brainstore, a través del taller Psicologia positiva: tu què en penses?, ens va acompanyar en el procés de confeccionar el DECÀLEG DE LA FELICITAT mitjançant un procés participatiu de generació d'idees “I feel good, you feel good”.  Brainstore ens va ajudar a trobar grans idees sobre la psicologia positiva amb l'ajuda dels participants (comunitat creativa), d'un procés estructurat i eficaç i, a implementar-les mitjançant una fulla de ruta fàcil de seguir.

A la tarda van tenir lloc tres workshops simultanis. La felicitat i el benestar van ser el fil conductor de tots tres tallers que van complir amb les expectatives dels participants. Una tarda de riure, talent i motivació per treure el millor de nosaltres.

1. Coaching pel talent amb Gorka Bartolomé va oferir un taller on els assistents van poder descobrir els seus veritables talents, el seu significat i com aplicar-los en l'àmbit personal, professional o del seu equip. Va esdevenir un espai d’introspecció i autoconeixement pels assistents que hi van participar.

En definitiva, el talent està a l’abast de tothom i descobrir-ho depèn de nosaltres mateixos, tot i que hem vist que a vegades necessitem l’ajuda d’algú que “està a fora”. I és que les persones necessitem saber què és allò que se’ns dóna bé, allò que gaudim fent i allò que ens fa sentir bé per tal de traçar i modificar el propi camí que, segurament, ens portarà a la nostra felicitat.

2. El taller d'en Jeroen Sangers La motivació requereix un motiu, va ajudar a respondre algunes preguntes relacionades amb la capacitat d'automotivació i la felicitat, com per exemple, per què fas el que estàs fent?, quins són els factors que et motiven a fer coses? com pots canviar o modificar aquests factors i així automotivar-te?, perquè si estàs motivat donaràs el millor de tu mateix? Va esdevenir un espai de recerca pròpia dels motius que porten a cadascú a motivar-se.

Es van treballar eines i mecanismes que poden ser útils per fomentar la motivació i que poden propiciar l’èxit de les nostres accions. Si visualitzem el moment de l’èxit, amb tots els seus detalls, coneixerem millor allò que hem de fer per aconseguir-ho i això ens ajudarà a automotivar-nos. 

3. El tercer taller El riure: gran eina de felicitat i benestar va estar conduït per Ferran Aixalà. A través de l'aprenentatge basat en el joc, l'espontaneïtat i la curiositat vam poder obtenir situacions de benestar. L'humor com a eina transversal, des de la vesant més creativa i innovadora, ens permet millorar i focalitzar les nostres emocions.

Els consells que vam poder extreure van ser: Hem de donar molta importància al somriure, al contacte físic amb els altres i a la mirada directa als ulls. Hem de ser capaços de tornar a ser nens, tornar a jugar. Hem d’admetre els errors sense avergonyir-nos-en d’ells. Va ser un taller molt actiu, dinàmic i divertit. Vam poder aprendre que el riure és una eina magnífica per afrontar el dia a dia.

Podeu veure el recull de fotos de la Jornada INNOSOC 2015 a la nostra pàgina de facebook

MÉS INFORMACIÓ

LLEIDA #CONTAGIA FELICITAT

Més de 600 assistents Contagien Felicitat a Lleida amb la Càtedra d'Innovació Social

El dia 3 d'octubre de 17 a 20 h, més de 600 assistents van participar en el projecte #ContagiaFelicitat a Lleida. Un esdeveniment que vol posar l'accent en els aspectes positius que molts de nosaltres a vegades obviem o no hi posem l'atenció que mereixen.

Al voltant del Punt de la Felicitat, instal·lat al Patí de les Comèdies, es va convidar als vianants a participar i expressar, mitjançant missatges, disfresses i el Qüestionari sobre la Felicitat, què els feia feliços a través d'algunes preguntes, com per exemple, "Què et fa feliç?" o “Com contagies felicitat?". "La família", "La felicitat dels demés", "La meva mare", "La meva filla", "L'amor", "Ballar", "Una abraçada" van ser algunes de les respostes.

Volem donar les gràcies a totes les persones que vau participar en el projecte #ContagiaFelicitat i als nostres patrocinadors Obra Social La Caixa, Diputació de Lleida, La Paeria; i als col·laboradors Used Feed Back Programm, Ràdio Emun, Cosmolleida Magazine, Ferreteria Alberto Soler, MRB Sport & Communication, Papers, Plusfresc, Gueldos.

Contagiem de Felicitat Lleida! #ContagiaFelicitat #Lleida #catinnovacioUDL

Podeu veure un resum de la Jornada a través del vídeo #ContagiaFelicitat COMPARTEIX-LO!

Trobareu fotografies del #ContagiaFelicitat #Lleida al nostre Facebook

Tothom que vulgui portar el projecte #ContagiaFelicitat a la seva ciutat o centre pot posar-se en contacte amb nosaltres a través de correu electrònic innovaciosocial@udl.cat o trucant al telèfon 973706616.

MÉS INFORMACIÓ

PASADO, PRESENTE Y FUTURO DE LOS ESTUDIOS DE JUVENTUD. 30 AÑOS DE ESTUDIOS DE JUVENTUD EN ESPAÑA

Jornades sobre Joventut a Valencia

La Red de Estudios de Juventud y Sociedad que reuneix a vuit grups d'investigació de diferents universitats espanyoles, va celebrar els dies 1 i 2 d'octubre al Centre Cultural La Nau de la Universitat de Valencia les Jornades "Pasado, presente y futuro de los estudios de juventud. 30 años de estudios de juventud en España". Unes jornades que pretenen fomentar el debat entre els especialistes i els joves investigadors sobre el present i el futur dels estudis de joventut a Espanya, i que compten a més amb el recolzament de l'INJUVE i l'IVAJ.

La Càtedra d'Innovació Social va presentar les comunicacions "Descubriendo fortalezas en los jóvenes" i "El índice de bienestar de Lleida. Un estudio intergeneracional" derivats dels projectes que s'estan duent a terme.

En la primera comunicació vam presentar el projecte "Descobrint fortaleses" realitzat a la Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social de la UdL, que es contextualitza en el marc de la psicologia positiva, i els primers anàlisis dels resultats.

A la segona comunicació es va presentar l'índex de benestar subjectiu de Lleida i l'índex de benestar entre joves i persones grans, realitzat a partir de la recollida de dades de persones grans de l'Observatori Social de Lleida i dels joves del projecte "Descobrint fortaleses".

MÉS INFORMACIÓ

PUBLICACIONS

ÚLTIMES PUBLICACIONS DE LA CÀTEDRA D'INNOVACIÓ SOCIAL

ENVEJECIMIENTO ACTIVO I BIENESTAR EN UNA MUESTRA DE PERSONAS MAYORES DE 65 AÑOS EN LLEIDA

Aquest estudi va ser presentat en un capítol del llibre Cuidados, aspectos psicológicos y actividad física en relación a la salud del mayor de ASUNIVEP en el marc del II Congrès Internacional d'investigació en Salut i Envelliment a Almeria 2015. Els resultats d'aquest estudi fan referència a la part de població major de 65 anys que té una vida socialment activa i l'anàlisi es va realitzar considerant les variables d'estat de salut, de nivell socioeconòmic i de grau de benestar i satisfacció amb la vida. Aquest estudi va ser l'antecedent d'un estudi més ampli sobre la qualitat de vida i el grau de benestar de les persones grans de Lleida.

 

MÉS INFORMACIÓ

*** SUBSCRIPCIÓ NEWSLETTER ***

CÀTEDRA INNOVACIÓ SOCIAL

CÀTEDRA INNOVACIÓ SOCIAL

www.innovaciosocial.udl.cat

Universitat de Lleida

innovaciosocial@udl.cat

Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social

+34 973 70 66 16

Avd. Estudi General, 4 25001 Lleida


Copyright © 2024 Universitat de Lleida, Tots els drets reservats.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, li recordem que pot exercir els seus drets d'accés, rectificació, cancel·lació o oposició, a través de l'adreça innovaciosocial@udl.cat Pot consultar la nostra política de privadesa i dades personals prement aquí.

Per assegurar que les nostres newsletters arriben correctament al seu correu, afegeix innovaciosocial@udl.cat a la seva agenda de contactes. Si per contra prefereix no rebre més nostres newsletters pot donar-se de baixa aquí.